Bij The Colosseum Gym in de Utrechtse wijk Overvecht traint iedereen door elkaar. Advocaten, toezichthouders en sinds een jaar ook jongeren die weer op het rechte pad willen komen. “Een jongen kwam binnen met een enkelband en ging weg met een baan.”
Meer dan sport
De politie heeft een goed beeld van de jongeren die in aanmerking komen voor een bezoek aan The Colosseum Gym. Samen met de gemeente, reclassering en andere betrokken partners stellen zij een lijst op. Voor de jongeren die meedoen wordt een app groep aangemaakt. Daarin werken ouders, politie, reclassering, gemeente en The Colosseum Gym samen. Transparantie staat hier centraal. Als je iets goed of fout doet dan wordt iedereen erbij betrokken. “Neem bijvoorbeeld een jongen van 17 die is opgepakt voor de handel in automatische wapens. Na de intake met Khalid en mij is die jongen hier iedere dag. Dan zie je hoeveel potentie zo’n jongen heeft. Jongeren komen vaak stoer binnen, maar ze leren al snel dat iedereen hier gelijk is,” zegt Danny.
Jongeren komen vaak stoer binnen, maar ze leren al snel dat iedereen hier gelijk is.
Al is The Colosseum Gym een sportschool; het is meer dan alleen kickboksen. “In dit traject draait het om structuur, opvoeding en onderlinge afspraken. Als je in de ochtend niet komt opdagen dan sta ik of de wijkagent gelijk voor je deur.” Maar als je je inzet en hard werkt dan word je ook beloond. Danny en Daan werken hierin samen met Khalid El Baz, expert persoonsgerichte aanpak bij de gemeente Utrecht. Khalid: “Je krijgt bijvoorbeeld bokshandschoenen of hulp bij het aflossen van je schulden. Zo leren de jongeren dat een leven van regelmaat en structuur veel meer oplevert dan het criminele circuit.” The Colosseum Gym is onderdeel van een proactieve persoonsgerichte aanpak. “We stappen naar de jongeren toe, ook de zwaardere jongens, en wij bieden ze perspectief.”
Een tweede huis
Aan een aantal jongeren wordt een traject aangeboden waarin ze na twee jaar ROC gediplomeerd sportdocent kunnen worden, maar willen de jongeren een andere richting op? Dan kan dat ook. In de sportschool van 2000m² komen mensen vanuit alle hoeken van de samenleving. Velen van hen helpen graag mee om de deelnemers een tweede kans te geven. “Het mooiste voorbeeld is misschien wel de jongen die hier binnenkwam met een enkelband en wegging met een baan als teamleider in een supermarkt,” zegt Danny.
Familie is erg belangrijk. Het project valt of staat hierbij.
Er lopen na een jaar al zo’n twaalf jongeren rond bij de The Colosseum Gym. En er komen er nog vier bij. De resultaten zijn goed, maar er zijn altijd uitdagingen. “Familie is erg belangrijk. Het project valt of staat hierbij. Als de familie niet bijdraagt om een jongere weer op het rechte pad te brengen dan kunnen wij heel weinig. Ik denk dat hier in de toekomst nog veel te winnen valt.” Toch is Danny positief. “Veel van de jongeren die voor het eerst bij ons terechtkomen, zijn huiverig. Maar vaak merk je dat alles wat zij nodig hebben een omgeving is met discipline en regelmaat. We worden een tweede huis voor hen, en vaak is dat wat ze het hardst nodig hebben.”
Dit artikel is een van de verhalen uit de praktijk – verschenen op de website Nederland tegen de georganiseerde misdaad.